Herbata górska zwana też inaczej gojnikiem ma wiele zdrowotnych właściwości. Są to m.in:
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na organizm. Sprawdza się świetnie jako środek wspomagający przy zapaleniu oskrzeli, zapaleniu zatok.
- Redukuje uczucie zmęczenia i wyczerpania.
- Wpływa pozytywnie na odporność; stosowana przy grypach, przeziębieniach skraca okres infekcji.
- Zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za starzenie się organizmu, więc z pomocą herbatki będziemy dłużej młodzi!
- Ponadto herbata jest świetnym źródłem minerałów, takich jak: żelazo, cynk, magnez, potas, sód, flawonoidy, garbniki, miedź.
- Często stosowana przy łagodzeniu podrażnień i dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz układu moczowego.
Poniżej przedstawiamy proponowane przepisy z wykorzystaniem herbatki górskiej:
Przepis na herbatę zimową:
Do garnuszka wlać wodę. Dodać około 5-7 gałązek gojnika na pół litra wody. Zagotować. Dodać dwa goździki, laskę cynamonu, mniejszą pokrojoną pomarańczę. Po ostudzenia (50- 60 stopni) dodać miodu do smaku.
Przepis na herbatę letnią:
Do dzbanka włożyć 5-7 gałązek gojnika. Zalać wrzątkiem połowę dzbanka. Następnie dolać zimnej wody. Dodać parę gałązek świeżej mięty. Do smaku dosłodzić syropem z drzewa świętojańskiego (Karob)
SMACZNEGO!