Drogocenne działanie herbatki górskiej! Koniecznie przeczytaj, jeśli chcesz cieszyć się znakomitą odpornością!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Herbata górska zwana też inaczej gojnikiem ma wiele zdrowotnych właściwości.  Są to m.in:

  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na organizm. Sprawdza się świetnie jako środek wspomagający przy zapaleniu oskrzeli, zapaleniu zatok.
  • Redukuje uczucie zmęczenia i wyczerpania.
  • Wpływa pozytywnie na odporność; stosowana przy grypach, przeziębieniach skraca okres infekcji.
  • Zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za starzenie się organizmu, więc z pomocą herbatki będziemy dłużej młodzi!
  • Ponadto herbata jest świetnym źródłem minerałów, takich jak: żelazo, cynk, magnez, potas, sód, flawonoidy, garbniki, miedź.
  • Często stosowana przy łagodzeniu podrażnień i dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz układu moczowego.

Poniżej przedstawiamy proponowane przepisy z wykorzystaniem herbatki górskiej:

Przepis na herbatę zimową:

Do garnuszka wlać wodę. Dodać około 5-7 gałązek gojnika na pół litra wody. Zagotować. Dodać dwa goździki, laskę cynamonu, mniejszą pokrojoną pomarańczę. Po ostudzenia (50- 60 stopni) dodać miodu do smaku.

Przepis na herbatę letnią:

Do dzbanka włożyć 5-7 gałązek gojnika. Zalać wrzątkiem połowę dzbanka. Następnie dolać zimnej wody. Dodać parę gałązek świeżej mięty. Do smaku dosłodzić syropem z drzewa świętojańskiego (Karob)

SMACZNEGO!